KotiHuumoria10 hauskaa vanhaa sanontaa, joita emme enää käytä

10 hauskaa vanhaa sanontaa, joita emme enää käytä


Vanhoilla suomalaisilla sanonnoilla on tapana jäädä elämään, mutta osa niistä on painunut unholaan. Vaikka ne eivät ehkä ole enää päivittäisessä käytössä, ne tuovat mukanaan nostalgisia ja huvittavia muistoja menneiltä ajoilta. Tässä kymmenen hauskaa vanhaa sanontaa, joita harvemmin kuulee nykyään.

  1. ”Laita jauhot suuhun!”
    Tämä sanonta tarkoitti aikoinaan, että joku yritti hämätä tai valehdella – eli puhui niin sekavasti, että olisi voinut yhtä hyvin laittaa suuhunsa jauhoja, jotta puheesta ei olisi saanut mitään selvää.
  2. ”Älä tee kärpäsestä härkästä!”
    Nykyään puhutaan helposti asioiden paisuttelusta, mutta ennen tämä tarkoitti, että pienestäkin ongelmasta tehtiin valtava. Harva meistä vertailee enää hyönteisiä ja karjaeläimiä arjessaan.
  3. ”Antaa hevosen murehtia, sillä on isompi pää.”
    Mikä loistava tapa sanoa, että turha murehtia asioita, joille et voi mitään! Hevonen sai kunnian hoitaa huolehtimisen, koska sillä oli isompi pää – ja kai myös enemmän tilaa murheille?
  4. ”Kuin tuli hännän alla”
    Tällä sanonnalla kuvailtiin jonkun nopeaa tai hätäistä toimintaa. Nykyään vain harvat juoksevat kuvainnollisesti tuli hännän alla, mutta kiireen tunne on edelleen tuttu!
  5. ”Eihän se ole kuin pieru saharassa”
    Kun haluttiin sanoa, että jokin asia oli merkityksetön tai ei vaikuttanut mihinkään, tämä sanonta osui naulan kantaan. Saharan autiomaassa tuskin huomaa mitään pierun vertaa.
  6. ”Kuin kusi sukassa”
    Tällä värikkäällä vertauksella tarkoitettiin hyvin hiljaa ja varovaisesti liikkumista, mikä ei ehkä ole enää suosittu tapa kuvata jonkun liikkumista – mutta kieltämättä se jäi mieleen!
  7. ”Ei vittuile pöllökään omassa pesässään”
    Tämä sanonta tarkoitti, että viisas ihminen ei ole töykeä tai piikittelevä omassa kodissaan tai ympäristössään. Vaikka pöllöjen viisautta yhä arvostetaan, tämä lause ei ehkä ole yhtä yleinen nykypäivänä.
  8. ”Siitä ei jäänyt kuin luu käteen”
    Kun jokin asia meni pieleen tai siitä ei saanut juuri mitään hyödyllistä, tätä sanontaa käytettiin kuvaamaan tilannetta. Nykyään voimme puhua tappiosta suoremmin, mutta luu kädessä -ajatus on silti ikimuistoinen.
  9. ”Vetää herneen nenään”
    Kun joku suuttui tai loukkaantui turhan herkästi, tämä sanonta oli käytössä. Herneen vetäminen nenään tuntuu kuitenkin nykyisin hieman vanhanaikaiselta – vaikka ihmiset yhä ärsyyntyvät yhtä helposti.
  10. ”Kuin sokea taluttaisi toista sokeaa”
    Tätä käytettiin, kun kaksi henkilöä yrittivät yhdessä selvittää jotain asiaa, mutta kummallakaan ei ollut tietoa, miten edetä. Vaikka sanonta on väistynyt käytöstä, tilanne on monille edelleen tuttu!
LUE MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT