Moni meistä haluaa tehdä parhaansa terveytensä eteen, mutta joskus hyvinvointiin liittyvät uskomukset voivat perustua virheelliseen tietoon. Tässä viisi yleistä terveysmyyttiä, jotka on aika murtaa.
1. ”Kaikki rasva lihottaa ja on epäterveellistä”
Totuus: Rasvat ovat välttämättömiä kehon toiminnalle. Esimerkiksi omega-3-rasvahapot tukevat sydämen ja aivojen terveyttä. Oleellista on erottaa hyvät rasvat (kuten avokado, oliiviöljy ja pähkinät) huonoista, kuten transrasvoista.
2. ”Kaikki sokeri on haitallista”
Totuus: Vaikka lisätty sokeri kannattaa pitää minimissä, luonnollinen sokeri, jota löytyy esimerkiksi hedelmistä, sisältää myös tärkeitä vitamiineja, kuituja ja antioksidantteja. Kohtuus kaikessa on avain.
3. ”Munat nostavat kolesterolia vaarallisesti”
Totuus: Kananmunat ovat loistava proteiinin ja ravintoaineiden lähde, eikä niiden maltillinen syöminen nosta kolesterolia merkittävästi useimmilla ihmisillä. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että kolesterolin lähteellä on väliä.
4. ”Painoa pudottaakseen pitää syödä mahdollisimman vähän”
Totuus: Liian vähäinen syöminen voi hidastaa aineenvaihduntaa ja johtaa lihaskatoon. Tasapainoinen ruokavalio ja kohtuullinen kalorivaje ovat tehokkaita ja terveellisiä tapoja laihtua.
5. ”Juominen on ainoa tapa nesteyttää kehoa”
Totuus: Kehosi saa nestettä myös ruoan kautta. Esimerkiksi kurkku, vesimeloni ja appelsiini sisältävät runsaasti vettä ja auttavat nesteytyksessä. Tämä ei kuitenkaan korvaa veden juomisen merkitystä kokonaan.