Suomen yhteisöllisin kunta -kilpailussa etsitään jälleen paikkakuntaa, jossa hyvä kiertää ja naapuriapu kukoistaa! Tämä ainutlaatuinen kilpailu kannustaa suomalaisia kuntia vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tarjoamalla palkinnoksi paitsi Suomen yhteisöllisin kunta -tittelin, myös rahallisen palkintopotin, jonka käytöstä päättävät asukkaat.
Kilpailun järjestäjänä toimii Commu, Suomen suurin naapuriapualusta. Sovelluksessa yksityishenkilöt, yhdistykset ja yritykset voivat pyytää ja antaa apua. Commun avulla on jo tarjottu apua kymmeniä tuhansia kertoja esimerkiksi lastenhoidossa, kimppakyydeissä, ruoka-avussa, lemmikkien hoidossa, pihatalkoissa ja monessa muussa. Vuonna 2024 Commun käyttäjämäärä ylitti 100 000.
“Kilpailun avulla haluamme tehdä näkyväksi sen, kuinka tärkeitä pienet ja suuret hyvät teot ovat arjessa”, kertoo Karoliina Kauhanen, joka on yksi Commun perustajista. “Jokainen meistä tarvitsee joskus auttavaa kättä tai kuulevaa korvaa. Jokaisella meistä on myös taitoja ja kokemuksia joista voi olla apua toisille. Kilpailu tekee hyvistä tekoja näkyviä niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.”
Vuonna 2024 voiton vei Harjavallan kaupunki, jonka asukkaat erottuivat aktiivisuudellaan. Kaupungin hyvinvointikoordinaattori Riikka Lammi korostaa yhteisöllisyyden merkitystä.
“Yhteisöllisyys ei synny itsestään – se vaatii tekoja. Harjavallassa olemme nähneet, miten pienillä avunantamisen eleillä voidaan saada aikaan suuria vaikutuksia. Tämä kilpailu on inspiroinut meitä kaikkia ja antanut konkreettisia välineitä naapuriavun ja välittämisen lisäämiseen”, Lammi kiittelee.
Vuoden 2025 alussa mukana kilpailussa ovat Harjavallan kaupunki, Ypäjä, Pälkäne, Forssan kaupunki, Lapinlahti, Mikkelin kaupunki, Isokyrö, Säkylä, Raasepori, Karstula, Merikarvia, Rautalampi, Eurajoki, Pelkosenniemi, Karvia, Raahe, Eura, Karkkila, Hausjärvi, Kruunupyy, Ruokolahti sekä Luumäki. Jokainen mukaan liittyvä kunta nostaa palkintopottia.
Raahen kaupungin hyvinvointikoordinaattori ja hallintosuunnittelija Elina Kattilakoski näkee yhteistyön osana kaupungin hyvinvoinnin kehittämistä.
“Yhteisöllisyyden edistäminen lähtee liikkeelle meistä jokaisesta. Yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemisen myötä voimme jokainen osaltamme lisätä merkityksellisyyden tunteita elämässämme – pienilläkin teoilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia!”, Kattilakoski summaa. ”Haluamme tehdä toimia yksinäisyyteen ja syrjäytymisen haasteisiin puuttumiseen, ja Commun käyttö on yksi käytännön toimi tähän suuntaan.”
”Toistemme auttaminen on kaupungissamme tärkeää, ja Commu-sovelluksen ansiosta se on nyt helpompaa kuin koskaan. Sovellus helpottaa asukkaita sitoutumaan ja tutustumaan paikallisyhteisöihinsä uudella tavalla”, kertoo Jennifer Gammals, Raaseporin kaupungin kehitysjohtaja.
Hyvät teot ratkaisevat Suomen yhteisöllisimmän paikkakunnan
Suomen yhteisöllisin paikkakunta valitaan asukkaiden Commun kautta tekemien hyvien tekojen perusteella. Jokainen Commuun lisätty avunpyyntö, avun tarjous tai käynnistynyt keskustelu kerryttää kunnalle pisteitä. Eniten pisteitä saa, kun auttaa naapuria ja vahvistaa teon sovelluksessa. Kilpailun tilanteen näkee reaaliajassa Commu -sovelluksessa.
Palkintopotti kasvaa jokaisen mukaan liittyvän kunnan myötä. Vuoden 2025 voittaja julkistetaan joulukuun alussa jolloin palkintopotti luovutetaan voittajakunnalle asukkaiden yhteiseksi hyväksi. Voittavan paikkakunnan asukkaat saavat päättää itse, miten käyttävät palkinnon.
“Voittopotilla voisi esimerkiksi perustaa lähikouluun stipendin, jolla palkitaan avuliaita koululaisia hyvistä teoista”, Kauhanen kertoo. “Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään!”
Kumpi on Suomen yhteisöllisin – sinun kuntasi vai naapurikunta?
Commu tarjoaa kunnille ja kaupungeille valmiin työkalun yhteisöllisyyden vahvistamiseen. Kuntien asukkaat voivat sovelluksen kautta löytää uusia tapoja auttaa ja tulla autetuiksi – matalalla kynnyksellä ja turvallisesti. Commussa käyttäjät voivat vahvistaa henkilöllisyytensä pankkitunnistautumalla tai mobiilivarmenteella, mikä tekee auttamisesta turvallisempaa kuin muissa somealustoissa. Lisäksi kilpailu tarjoaa mahdollisuuden lisätä positiivista näkyvyyttä ja toimia esimerkkinä muille.
“Yhteisöllisyys on yhteinen vastuu. Se rakentuu konkreettisten tekojen kautta. Yhteisöllisyys ei ole vain yksilön tai kunnan etu, vaan se rakentaa koko yhteiskuntaa inhimillisemmäksi”, Kauhanen kiteyttää.