KotiTerveys8 varoitusmerkkiä: Kehosi kaipaa tärkeitä ravintoaineita

8 varoitusmerkkiä: Kehosi kaipaa tärkeitä ravintoaineita



Moni suomalainen syö säännöllisesti, mutta silti ravintoainepuutos kehossa voi yllättää. Oireet ovat usein salakavalasti hiipiviä ja helposti ohitettavissa – mutta keho yrittää viestiä tarpeistaan. Tässä kahdeksan yleistä merkkiä, joita ei kannata sivuuttaa.

  1. Jatkuva väsymys
    Jos nukut hyvin mutta tunnet silti itsesi uupuneeksi, voi kyse olla raudan, B12-vitamiinin tai magnesiumin puutteesta. Väsymys ei aina johdu kiireestä – se voi olla kehon tapa pyytää lisäravinteita.

  2. Lihaskrampit ja nykiminen
    Toistuvat lihaskrampit voivat viitata magnesiumin, kaliumin tai kalsiumin vähäiseen saantiin. Näitä kivuliaita oireita esiintyy usein iltaisin tai liikunnan jälkeen.

  3. Haalistunut iho ja hiukset
    Sinkin, omega-3-rasvahappojen ja A-vitamiinin puute voi vaikuttaa ihon ja hiusten kuntoon. Hiustenlähtö tai kuiva iho voi olla merkki sisäisestä epätasapainosta.

  4. Hauraat kynnet
    Biotiinin eli B7-vitamiinin puute voi heikentää kynsien rakennetta. Kynsien lohkeilu ja liuskottuminen voivat kieliä yksipuolisesta ruokavaliosta.

  5. Aftat ja suun haavaumat
    Usein suun limakalvo-ongelmat voivat viitata raudan, B-vitamiinien tai foolihapon puutteeseen. Toistuvat suun haavaumat ovat kehon varoitusmerkki.

  6. Päänsärky ja huimaus
    Alhainen rautataso voi heikentää hapenkuljetusta ja aiheuttaa päänsärkyä tai huimausta. Erityisesti naisilla tämä voi liittyä kuukautisten aiheuttamaan raudanmenetykseen.

  7. Hidas haavojen parantuminen
    C-vitamiinin puute voi hidastaa ihon uusiutumista ja lisätä tulehduksia. Jos pienetkin haavat jäävät araksi pitkäksi aikaa, ravintoaineita voi puuttua.

  8. Masentunut mieliala
    D-vitamiinin, omega-3:n ja B6:n puute voi vaikuttaa mielialaan ja aivojen toimintaan. Synkkä olo ilman selvää syytä voi olla ravinteiden puutteen seurausta.

Jos tunnistat näitä oireita itselläsi, voi olla aika tarkistaa ruokavalio tai keskustella lääkärin kanssa. Tasapainoinen ravinto on avain hyvinvointiin.

LUE MYÖS NÄMÄ

SUOSITUIMMAT